27 Temmuz 2011 Çarşamba

Dondurmalı İrmik Helvası



Kandilllerin ve mevlutların klasiği olan irmik helvası, son zamanlarda "dondurmalı irmik helvası" olarak her mekanda karşımıza çıkmaya başladı.  Annemin mükemmel tarifi ile deneyin mutlaka...
Malzemeler
  • 1,5 su bardağı irmik
  • 125 gr margarin ya da sıvıyağ (1/2 su bardağı)
  • 1 su bardağı şeker + 2 çorba kaşığı şeker
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
Hazırlanışı
1.  Teflon bir tencereye irmiği koyun.    Fıstıkları yıkayın ve kurulayın.   Tencereye ekleyin.  Kısık ateşte ara sıra tencereyi sallayarak irmikleri kavurun. 
2.  Başka bir tencerede yağı eritin.  Su ve şekeri ekleyin.  Şeker eriyene kadar ocakta tutun.  Şeker eriyince ocaktan alın ve oda ısısındaki sütü ekleyin.
3.  Kavrulmuş irmiklere sütlü karışım eklenir ve pilav gibi kısık ateşte on dakika pişirilir.   Arada bir karıştırın.   Ocağı kapatınca üzerine 1-2 çorba kaşığı şeker serpip  demlenmesi için kapağı kapalı olarak bekletin.   İsterseniz kapağın altına temiz bir bez de koyabilirsiniz.  Buharı bez çekince tane tane helvanız olur.
4.  Kaselerin içine irmiği döşeyin.  Ortası boş kalsın, bu kısımlara birer top dondurma koyun ve kaseyi bir tabağın içine ters çevirerek servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder